Se v Halozah napoveduje nov migrantski val?
Štajerski Tednik
Tipografija

Nov primer poskusa nelegalnega prečkanja državne meje v Paradižu je močno razburkal javnost, zato smo se pozanimali, kakšno je resnično stanje v Halozah. Da policisti vse od lanskega decembra opažajo trend povečanja števila ilegalnih prehodov državne meje, pa tudi števila zavrnitev na državnih mejah zaradi umanjkanja ustreznih dokumentov, smo že poročali. Sredi tega meseca so policisti obravnavali nov poskus nelegalnega prečkanja zelene meje: štirje Iračani so s tremi osebnimi avtomobili v naselju Paradiž v občini Cirkulane v Slovenijo nedovoljeno pripeljali dvanajst državljanov Sirije, med katerimi so bili tudi trije otroci.

Miran Šadl s Policijske uprave (PU) Maribor pojasnjuje, da so nedovoljen vstop v državo opazili policisti policijske postaje Gorišnica: »Uspeli so ustaviti dve vozili in prijeti tri sprovajalce in osem Sircev. Najstarejši sprovajalec je osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak zapustil v naselju Pohorje in skupaj s štirimi Sirci pobegnil peš. Zaradi iskanja pobeglih smo aktivirali policijski helikopter, policiste konjenike in vodnike službenih psov policije.«

V Sloveniji so prijeli osem Sircev in jih vrnili hrvaškim varnostnim organom, tri sprovajalce pa so kazensko ovadili pristojnemu državnemu tožilstvu in privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper njih odredil pripor (slovenska zakonodaja za sprovajanje določa do pet let zapora in denarno kazen, v primeru pridobivanja nesorazmerne premoženjske koristi pa lahko zaporna kazen traja tudi osem let). Preostalih pet oseb je peš pobegnilo nazaj na Hrvaško, kjer so jih prijeli hrvaški policisti, sprovajalca pa kazensko ovadili.

Strah je votel, okrog ga pa nič ni

Mejo bo v Gruškovju mogoče fizično povsem zapreti

Na udaru tudi mejni prehodi

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300