Ormož: stečaj IGD Holermous
Štajerski Tednik
Tipografija

Upniki propadlega gradbenega podjetja IGD Holermous so v postopku stečaja prijavili za slabih 13,6 milijona terjatev, stečajni upravitelj Damjan Belič pa jih je priznal za okoli 12,2 milijona evrov. Najvišje terjatve je priglasila DUTB.

Okrožno sodišče na Ptuju je stečaj podjetja IGD Holermous razglasilo v začetku junija letos in tako ugodilo zahtevi DUTB, ki je kot največja upnica podala predlog za začetek stečajnega postopka. Sicer pa je prejšnji upnik NLB – ta je na DUTB leta 2014 prenesla vse terjatve, vključno z vsemi pripadajočimi oblikami in predmeti zavarovanj – menil, da je bilo omenjeno podjetje zrelo za stečaj že leta 2013, na kar je sicer direktor zdaj že propadle družbe Davorin Lesjak odgovoril s postopkom prisilne poravnave.

Iz objave rednega poročila stečajnega upravitelja za obdobje od junija do konca septembra je med drugim razvidna tudi ocena vrednosti premoženja propadle družbe. Zgradbe, katerih lastnik je IGD Holermous, teh je kar devet – med njimi trgovski center Holermous, Apartmajska hiša Svetinje, Šola Svetinje in Ormoški hotel, so po likvidacijski vrednosti ocenjene na okoli 3,7 milijona evrov, zemljišča pa na nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Kot v poročilu še navaja stečajni upravitelj, ima stečajni dolžnik kljub večletnim težavam pri poslovanju, pri dejavnosti oddaje in obratovanja lastnih nepremičnin veljavno sklenjene najemne pogodbe in dobro utečene poslovne odnose, zlasti z največjimi najemniki njegovih lastnih nepremičnin, kot so na primer trgovske družbe KiK Textilen, Tuš, Pami, Zavarovalnica Triglav itd. Tudi po začetku stečajnega postopka najemniki, s katerimi ima stečajni dolžnik sklenjene pogodbe, teh niso odpovedali. Stečajni upravitelj pa prav tako ni uveljavil odstopnega upravičenja, saj ocenjuje, da bi le-to utegnilo povzročiti nastanek škode pri nasprotnih pogodbenih strankah. Tako bo oddajo nepremičnin nadaljeval.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300