Zaradi vse višjih stroškov za pomoč zaprosijo tudi zaposleni
Štajerski Tednik
Tipografija

»Opaziti je, da je med prosilci izrednih denarnih socialnih pomoči čedalje več mladih družin z vrtčevskima ali šoloobveznima otrokoma, kjer sta oba starša zaposlena, in zaradi vse višjih stroškov enostavno ne zmorejo poplačati vseh obveznosti,« opozarja direktor Centra za Spodnje Podravje Miran Kerin.

Višje cene energentov in vse dražja hrana poglabljajo finančne stiske ljudi. Na spodnjepodravskem Centru za socialno delo v zadnjem času opažajo vidno povišanje vlog za izredno denarno socialno pomoč. Medtem ko je januarja denarno izredno pomoč prejelo 368 prejemnikov, avgusta letos 321, je število septembra naraslo že na 453, oktobra pa na kar 557.

Zaradi draginje tako vse manj ljudi zmore skozi mesec. Med prosilci so navadno družine, zlasti z več otroki in nižjimi prihodki kot tudi samske osebe, predvsem upokojenci z nizkimi pokojninami.

Življenje pa postaja vedno težje tudi za mlade družine, kjer sta oba starša zaposlena, a jim plača ne zagotavlja več dostojnega življenja. »Plače so večinoma razmeroma nizke, stroškov je precej – od vrtca do položnic in stanovanjske najemnine ali kredita, saj ob prejemu nizkega plačila mladi težko kaj ustvarijo brez zadolževanja. Da ne govorim o družinah, kjer oba prejemata minimalno plačo. Mladi sedaj nikakor niso v zavidljivem položaju,« je konkreten Kerin.

Samo oktobra za pomoči četrt milijona evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300