Minimalna plača bo zrasla, osnovna (še) ne
Štajerski Tednik
Tipografija

Minister za delo Luka Mesec je po petkovi seji Ekonomsko socialnega sveta dvig minimalne plače napovedal za januar, vmesnega povišanja ne bo. Okvirna višina zvišanja bo predvidoma oblikovana v prvih dneh decembra, točna pa januarja, ko bo znan inflacijski faktor. Z vsakoletnim višanjem minimalne plače se podirajo razmerja med plačnimi razredi, ki jih nekateri delodajalci popravljajo, drugi ne.

Medtem ko se vsako leto vprašanje minimalne plače postavlja v ospredje, na drugi strani le redki poskrbijo za regulacijo plač med plačnimi razredi, korekcije osnovnih plač pa se medtem niti nihče resno ne loteva. Osnovne plače so problem, ker so izjemno nizke, v marsikateri dejavnosti 500 evrov bruto (!?), delavci pa s tem prikrajšani za višje dodatke.

Če ima delavec osnovno plačo, ki je nižja od minimalne, mu delodajalec doplačuje dodatek do minimalne plače. Koliko je v Sloveniji teh delavcev, ni znano, saj državni statistični urad po navedbi ministrstva za delo zaradi metodoloških težav podatkov za zasebni sektor več ne izračunava oz. objavlja. V javnem sektorju pa minimalne plače ne dosega 23.800 zaposlenih, zato dobivajo dodatek.

Eden od razlogov, da so osnovne plače v nekaterih dejavnostih nastavljene tako nizko in se ne spreminjajo (npr. 500, 600 evrov bruto), je verjetno tudi obračun dodatkov, ki se v odstotkih obračunava glede na osnovno plačo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300