Ormoške občine bodo morale državi vrniti skoraj tri milijone evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž bodo zaradi napak v postopkih gradnje optičnega širokopasovnega omrežja (OŠO) pred 13 leti morale vrniti ogromno denarja, skoraj tri milijone evrov; 1,8 milijona evrov namreč znaša glavnica, še dober milijon pa so nanesle zamudne obresti. Za vse tri občine bo to nedvomno hud finančni udarec.

Ministrstvo za izobraževanje (MIZŠ) je od leta 2004 namenilo milijone za izgradnjo širokopasovnega omrežja na območju belih lis. Toda vse zgodbe se niso srečno zaključile. Republika Slovenija zaradi ugotovljenih napak pri porabi denarja namreč terja milijonske zneske od skupno 13 občin.

Med njimi je tudi konzorcij občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, ki je za 10,3-milijonsko gradnjo širokopasovnega omrežja pridobil 7,3 milijona evrov državnih sredstev, dobre 3 milijone je prispevala družba GVO, medtem ko je bil sofinancerski delež občin zelo majhen (pridobile so služnost in pokrile stroške v zvezi s tem).

Sodni postopki so se vlekli dolga leta, sodbe pa so bile različne – najprej so sodišča ugodila občinam, nazadnje in dokončno pa je bilo odločeno v korist države. Višje sodišče v Mariboru je tako lani ormoškim občinam naložilo, da morajo plačati glavnico v višini okoli 1.8. milijona evrov, zamudne obresti in seveda še vse stroške pritožbenega postopka. Slovenski revizorji so namreč ugotovili, da so občine z občutnim povečanjem javnega naročila za gradnjo kršile zakonodajo.

Samo za zamudne obresti dober milijon evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300