V desetih mesecih neverjetna podražitev kreditov
Štajerski Tednik
Tipografija

Bančne kreditne obrestne mere in referenčna obrestna mera euribor so v zadnjih mesecih šli v nebo, in kot vse kaže, se bo tak trend nadaljeval tudi v prihodnje. Najbolj so se povišale fiksne obrestne mere, ki pa so predvsem pri dolgoročnih najemih še vseeno bolj priporočljive. Tisti, ki šele nameravajo najeti kredit, ali že imajo stanovanjske kredite vezane na spremenljivo obrestno mero, s strahom spremljajo dogajanje na bančnem trgu.

"Pri nas najpogosteje uporabljena različica v kreditnih pogodbah, 6-mesečni euribor, je 4. novembra letos dosegel vrednost 2,278 odstotka. Za kreditojemalce je skrb vzbujajoča ne le trenutna visoka vrednost, temveč tudi in predvsem hitrost naraščanja – krivulja je skoraj navpična. Glede na visoko inflacijo, ki jo ECB skuša obrzdati, pričakujemo še nadaljnja povišanja euribora in s tem kreditnih obrokov," ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kljub temu da so se fiksne obrestne mere v zadnjem obdobju na vseh bankah korenito povišale, pa na Zvezi potrošnikov še vedno pri najemu stanovanjskega kredita svetujejo to opcijo pred spremenljivo obrestno mero.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300