Marija Kozoderc je čez noč pristala na invalidskem vozičku
Štajerski Tednik
Tipografija

Marija Kozoderc iz Skorbe je bila vse do svoje bolezni izjemno aktivna upokojenka – skrbela je za gospodinjstvo in vzorno urejen domači vrt, vsako jutro je vodila telovadbo za starejše pri domu krajanov, rada se je sprehajala in udeleževala raznih dogodkov. Njena velika strast je bilo vrsto let kegljanje, je namreč članica Kegljaškega kluba Drava Ptuj. Redno se je udeleževala treningov in tekmovanj, kjer je dosegala odlične rezultate. Njeno življenje pa se je popolnoma postavilo na glavo 16. maja 2021.

»Na ta dan sem sedela pred domačo hišo, imeli smo obiske, ko sem naenkrat začutila, da me je v desni nogi nekaj oplazilo. Koža je postala trda, kot bi bila slonova, in popolnoma neobčutljiva. Lahko bi se pičila vanjo, pa ne bi čutila prav ničesar. Sprva sem menila, da bo vse skupaj minilo, zato teh čudnih simptomov sploh nisem nikomur omenjala. Naslednji dan sem se šepajoče na eno nogo odpravila na jutranjo telovadbo. Tam pa so me ostale telovadke nagovorile, da bi vendarle bilo dobro, če bi poklicala svojo zdravnico,« tako se Marija spominja prvih trenutkov svoje bolezni, za katero ni slišala še nikoli prej.

Ker je bil čas kovida, je bilo skoraj nemogoče priklicati osebnega zdravnika in se naročiti na osebni pregled. Po treh dneh, ko je bilo njeno zdravstveno stanje vse slabše, so jo sprejeli v UKC Maribor, kjer so jo pregledali in poslali domov z napotnico za magnetno resonanco. Na slikanje so jo naročili razmeroma hitro, vendar ni več zdržala – bolečine so se stopnjevale, komaj se je še premikala.

Ponovno je poklicala svojo osebno zdravnico, ji še enkrat pojasnila težave in prosila za pregled. »Zdravnica je ocenila, da je nekaj res zelo narobe, zato me je nemudoma napotila na Kliniko za nevrologijo v Mariboru. Tam so mi sprva vsi rekli, da bo vse v redu in da bom hitro šla domov. Že čez nekaj dni pa sem obležala, najhuje pa je bilo, da nisem več čutila desne roke.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300