Plačni sistem bi bilo treba poravnati od čistilke do ravnatelja
Štajerski Tednik
Tipografija

Dvig plač samo pomočnicam vzgojiteljic, ki je bil sicer nujen, je sprožil nezadovoljstvo drugih skupin javnega sektorja. Številni napovedujejo protestne shode ter vlado pozivajo k odpravi plačnih nesorazmerij in povišanju plač. Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ponovno napovedujejo protestni shod, na katerem bodo zahtevali odpravo zaostankov pri plačah vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kljub temu da so z vlado že dosegli dogovor glede dviga plač pomočnicam vzgojiteljic za štiri plačne razrede.

Na OO SVIZ Ptuj so zadovoljni, da se je zvišala plača pomočnicam vzgojiteljic (za okoli 16 odstotkov), saj opravljajo odgovorno delo, ki ni dosegalo niti višine minimalne plače. Po besedah predsednice Karmen Ivančič so pogajanja, kako to izvesti, še vedno v teku in niso končana glede na kolektivno pogodbo o plačah. »S tem dosežkom plačna nesorazmerja v vrtcih niso odpravljena. Zaposleni v šolstvu se ne strinjamo s sedaj veljavnim plačnim sistemom. Kako bi se vlada morala lotiti vrednotenja našega dela, žal ne morem ocenjevati. Verjamem pa, da imamo ljudi, ki imajo znanje, kako ovrednotiti delo, da ne bo prihajalo do tako velikih odstopanj,« je povedala Ivančičeva in dodala, da se bodo udeležili napovedanega sredinega shoda, saj so spremembe nujno potrebne.

Večina ravnateljev ter ravnateljic šol in vrtcev v Spodnjem Podravju podpira dvig plač pomočnicam vzgojiteljic, hkrati pa poudarjajo, da se s tem korakom prav gotovo rušijo plačna sorazmerja.

Višjim plačam sledijo podražitve vrtcev

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300