Bo vpis v kmetijske šole rešil finančni dodatek za izobrazbo?
Štajerski Tednik
Tipografija

Mladi kmetje, stari med 18 in 40 let, bodo v novi finančni perspektivi ob prevzemu kmetije upravičeni do 5.000 evrov, če so izobrazbo pridobili na kmetijskih oz. biotehniških ustanovah. Prvi odgovor na vprašanje, ali bo ukrep ministrstva pripomogel k boljšemu vpisu na srednješolske, višje- in visokošolske kmetijske oz. biotehniške programe, bodo podali že informativni dnevi, ki so odraz zanimanja bodočih srednješolcev in študentov.

Podravje je eno najmočnejših kmetijskih regij v Sloveniji, ne le iz strogo kmetijskega pogleda, na Ptuju ima sedež prehrambni velikan Perutnina Ptuj, ob Dravi je selekcijsko poskusni center nekdanje Semenarne Ljubljana, danes Kmetijskega inštituta, kmetijski zavod Ptuj je največji pod okriljem kmetijske zbornice, na območju Podravja delujeta tudi eni izmed največjih kmetijskih zadrug na Slovenskem: splošna Kmetijska zadruga Ptuj in specializirana Mlekarska zadruga Ptuj.

A te vpetosti kmetijstva v okolje vpis mladih v programe kmetijskega izobraževanja nikakor ne odraža, bodisi srednješolskega, bodisi višješolskega. »Problem je sistemski,« pravi ravnatelj Višje šole Ptuj, ki izvaja program Upravljanje podeželja in krajine, Robert Harb.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300