Kidričevo: Štrucl ne verjame raziskavam, pomoč bo iskal v Bruslju
Štajerski Tednik
Tipografija

Ob predstavitvi analize tal v Kidričevem so predstavniki državnih institucij poudarili, da v Kidričevem ni prišlo do onesnaženja večjih površin ter da so bile vrednosti bistveno presežene le na lokaciji nekdanjega odlagališča pepela. Branko Štrucl iz gibanja ZA Kidričevo je prepričan, da raziskava ne kaže realne slike, in zahteva ponovno vzorčenje.

»Mislimo, da so bile zadnje analize opravljene nekvalitetno, na premajhnih vzorcih, predvsem pa, da rezultati ne predstavljajo realne slike onesnaženosti. Na manjši njivi je bila kritično presežena vrednost težkih kovin, vzorčenje na več kot 10 hektarjih njiv, ki so popolnoma prekrite z nevarnimi odpadki (ostanki kurilniškega pepela, žlindre …), pa ni bilo opravljeno. To smo sporočili tudi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen. Če bi bilo v njenem interesu, da zaščiti zdravje naših ljudi, živali in rastlin, bi si lahko ta območja nedavno, ko je bila na Ptujskem jezeru ob odprtju opazovalnice ptic, ogledala,« je poudaril Štrucl.

Z okoljskega ministrstva so na njegove zahteve, da se opravi ponovno vzorčenje tal, tokrat s strani poljskega podjetja, odgovorili, da so na pobudo civilne iniciative ZA Kidričevo naročili analizo tal v občini Kidričevo. »Vzorčenje in analizo tal sta julija letos na sedmih lokacijah izvedli Agencija RS za okolje in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Lokacije vzorčenja so bile določene skupaj s civilno iniciativo. Vzorčenje je izvedla ljubljanska biotehniška fakulteta, analizo pa akreditiran laboratorij Erico iz Velenja.

Živijo Kidričani v zoni tihe smrti?

Leskovar: Dvoma ne seje gibanje, temveč Štrucl

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300