Načrtujejo nove sprejemno-registracijske centre za migrante
Štajerski Tednik
Tipografija

Na celotnem ozemlju zahodnega Balkana, vključno z Grčijo, je po nekaterih ocenah okoli 90.000 ljudi, ki želijo proti severu in zahodni Evropi. Slovenija zato načrtuje nove sprejemno-registracijske centre, njihove predvidene lokacije pa so, kot kaže, skrivnost …

Če bi se število nezakonitih migrantov tako povečalo, da jih ne bo več mogoče obravnavati na obstoječih policijskih enotah, bodo ob meji s Hrvaško vzpostavili sprejemno-registracijske centre. Te naj bi država načrtovala predvsem zaradi »varnosti ljudi, ki živijo ob meji«, na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pa pojasnjujejo: »Smiselno je namreč, da migranti, ki jih je policija zaznala pri nezakonitem prehodu meje, med obravnavo ostanejo čim bližje meji in morebitnemu kraju vrnitve, tj. Hrvaški.« Centri bodo razdeljeni na sprejemni del, kjer bodo tekli policijski postopki, in bivalni.

Na ta način bi lahko nezakonite migrante ustrezno registrirali, obravnavali in oskrbeli, kar bi bilo po mnenju MNZ brez namestitvenih kapacitet težje izvedljivo. Prevoze v centre in iz njih bi opravljala policija, zdravstveno osebje bi poskrbelo za nujno medicinsko pomoč, poskrbeli bi tudi za otroke in mladoletnike brez spremstva, po potrebi pa bi vključili še centre za socialno delo, Upravo RS za zaščito in reševanje ter druge izvajalce. Na MNZ poudarjajo: »Centri bodo začasne narave, zaprtega tipa in vseskozi pod nadzorom policije.

Položaj Slovenije se je spremenil

Ukrepi se stopnjujejo

Načrtov za Haloze in Prlekijo še ni

Dogajanja ni mogoče napovedati

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300