Lasbaher: „Veljavni zdravstveni sistem je zanič!“
Štajerski Tednik
Tipografija

Čeprav najbrž tega niso pričakovali, je stavka zdravnikov pri državljanih naletela na precej neodobravanj. Eden izmed stavkajočih je celo zapisal, da je razočaran nad odzivi in reakcijami sodržavljanov ter da so pričakovali večjo podporo. Zdravniki vztrajajo, da se borijo za boljši sistem, kar bo koristilo vsem nam. Je torej bil namen stavke zdravniškega ceha napačno predstavljen, smo slišali le tisto, kar smo v zahtevah „želeli“ slišati, ali je morda bil izbran nepravi čas za stavko?

Čeprav je stavka zdravnikov zamrznjena, se stvari še zdaleč niso polegle. V dneh, ko je zdravstvena oskrba potekala v okrnjeni obliki, so se odprla številna vprašanja, ki zahtevajo hitre rešitve. A če so zdravniki, tako kot pravijo, stavko izbrali, da opozorijo na nevzdržnost sistema, zakaj torej velik del javnosti njihovega namena ni prepoznal?

„Za stavko zdravništva ni nikoli pravi čas, predvsem z vidika bolnikov. A zelo dolgo se je nabiralo in vrelo ... Pred približno petimi leti smo prav tako resno razmišljali o stavki, a se takrat zaradi nestabilnosti vlade, ki je potem tako ali tako padla (čisto nesmiselno je stavkati proti vladi, ki vidno izgublja mandat ... ), zanjo pravilno nismo odločili. Potem so se menjavali ministri za zdravje in bi bila stavka ponovno brez pravega odziva politike,“ pravi zdravnik Miro Lasbaher.

Kaplja čez rob naj bi bilo dejstvo, da se pripravlja sprememba zakonodaje, ki zahteva uskladitev zdravstvenega sistema z direktivami Evropske komisije. A so osnutki po mnenju večine zdravnikov nesmiselni. „Pravna služba zbornice je tako v teh osnutkih našla kup neskladnosti tako z evropskimi direktivami kot z našo ustavo. Potem je pred vrati tudi dejstvo, da nam za direktivo 40 + 8 delovnih ur na teden v sistemu manjka 1.700–1.900 zdravnikov. Leta in leta gledamo na primarni ravni pravo 'štancanje' pregledov (50 in več dnevno), zaradi tega so se prav tako enormno povečale čakalne dobe, sistem pa ne ponuja več prav nobene solidarnosti do tistih, ki resno zbolijo, ker enostavno predolgo čakajo na preiskave, če le-teh ne opravijo samoplačniško. Kopica problemov, naštel sem samo največje, malih je pa še toliko, da bi v vašem časopisu zmanjkalo prostora, tudi če bi imel celega na razpolago,“ razloge za stavko pojasnjuje naš sogovornik, ki je prepričan, da je bil izbran skrajni čas. Politika naj bi bila doslej namreč za opozorila zdravnikov popolnoma gluha.

So si zdravniki „škodo“ naredili sami s tem, ko so (sočasno s preostalimi zahtevami) zahtevali napredovanja?

So novinarji vplivali na negativno percepcijo javnosti v zvezi s stavko?

Je prav, da zdravnik popoldan zasluži še eno plačo? Lahko 16 ur kakovostno dela?

Korupcija realnost (predvsem) javnih zavodov?

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300