Jankovič: „Čez leto dni bo mestno jedro Ptuja zaprto za promet!“
Štajerski Tednik
Tipografija

Z vprašanjem, na kakšen način prenoviti mesto in s tem obuditi dogajanje ter še bolje izkoristiti turistični potencial Ptuja, so se kar leto dni ubadali študentje Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Svoje zamisli, ki temeljijo le na stroki in so povsem ločene ter neobremenjene s politiko in vplivnimi posamezniki, so Ptujčanom predstavili skupaj z mentorjem Janezom Koželjem in županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovičem. Ta je svojemu kolegu, županu Ptuja Miranu Senčarju dal kar nekaj sugestij, kako središče Ptuja narediti  bolj zanimivo tako za stanovalce, turiste in investitorje.

Mesto Ljubljana, na čelu z županom Zoranom Jankovičem in direktorico Turizma Ljubljana Petro Stušek, je gotovo lahko zgled uspeha tako na področju urbane prenove kot turizma. V mestnem jedru, ki se je zadnje čase prelevilo v pravo lepotico ob Ljubljanici, so dosegli tisto, česar si na Ptuju želimo: da bi mesto živelo s polnimi pljuči in da bi sočasno v njem bilo ravno dovolj interesa turistov.

Kako to doseči, so govorili tudi na okrogli mizi o urbani prenovi mestnih jeder, razvoju lokalnih skupnosti in turističnem potencialu, ki je potekala v sredo v dominikanskem samostanu na Ptuju.

Predstavljeni so bili tako izzivi kot primeri dobre prakse pri revitalizaciji mestnih središč.

O arhitekturnih možnostih ureditve Ptuja pa tudi posebnostih, ki so dejstvo najstarejšega slovenskega mesta, sta govorila prof. Janez Koželj in prof. mag. Peter Gabrijelčič.

Zaprtje mestnega jedra: druge ni?!

Kdaj bo na Ptuj prišel prvi avtobus turistov iz Ljubljane?

Kakšne arhitekturne rešitve za Ptuj so pripravili študentje

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300