Zdravstvena mreža: V Sloveniji slabo, v Vidmu (in Halozah) katastrofalno
Štajerski Tednik
Tipografija

Letos so ob videmskem zdravstvenem domu zgradili prizidek, v katerega se bo preselila zobozdravstvena ambulanta, v njenih dosedanjih prostorih pa bodo uredili še eno splošno zdravstveno ambulanto.

Ker je prizidek že končan, selitve pa še ni, so se med občani pojavila ugibanja, ali bodo dodatnega zdravnika res dobili. Župan Vidma Friderik Bračič je pojasnil, da se z Direktoratom za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje (MZ) za pridobitev programa še dogovarjajo: »Sestanek smo morali preložiti, zdaj čakamo na novi termin enkrat v začetku decembra.« Zagotovil je, da Vidmu dodaten program pripada: »Če ne bomo dobili programa, bomo zahtevali tega, ki v našem okolju že je. Vemo, kje je.« Če bo vse teklo po načrtih, bi lahko drugi zdravnik v Vidmu začel delati že spomladi prihodnje leto.

V videmski zasebni zdravstveni ambulanti s koncesijo zdaj dela ena zdravnica, specialistka družinske medicine Maja Pelcl Veršič, ki ima 2.254 pacientov (t. i. opredeljenih oseb) ali 3.050 glavarinskih količnikov.

V programih splošnih ambulant oz. ambulant družinske medicine je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) določil zgornjo mejo 3.000 opredeljenih oseb na en tim ali 110 % povprečja glavarine v posamezni izpostavi. Če tim doseže katero koli od teh dveh mej, mu novih pacientov ni več treba sprejemati. Po podatkih MZ je bilo avgusta 2013 na eno ambulanto v povprečju 1.800 opredeljenih oseb oz. 2.500 glavarinskih količnikov. V Vidmu sta daleč presežena oba kriterija, po naših izračunih pa je v občini Žetale situacija še slabša.

Mreža prebivalstvu le ni tako blizu

V Vidmu nujno potrebujejo dodatnega zdravnika

Zdravnikov je premalo

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300