Po protestu poklicnih gasilcev: Plače različne – od minimalne do 4.200 evrov bruto
Štajerski Tednik
Tipografija

Gasilci so z nedavnim protestom v središču Ljubljane ostro nastopili proti vladi. Namen shoda, ki je sicer postregel z nekaj grobimi besedami, je bil opozoriti na nizke plače. Razpon bruto plač gasilcev, skupaj z dodatki, se večinoma giba med 1.700 in 2.500 evri bruto, kar je neto od 1.200 do 1.600 evrov. K temu znesku se prištejejo še stroški povračila za malico in prevoz na delo.

. Iz podatkov o novembrskih izplačanih plačah, ki so nam jih posredovali z ministrstva za javno upravo, razberemo, da so plače vodij gasilskih skupin in njihovih namestnikov okoli 2.500 evrov, enako dispečerjev, inštruktorjev. Med naštetimi profili so tudi takšni, katerih bruto plače presegajo tri tisočake. Plače poveljnikov poklicnih gasilskih enot in tudi nekaterih vodij izmen so med 3.000 in 4.000 evri, povprečno nekje okoli 3.500 evrov. Štiri plače v novembru so presegle znesek 4.000 evrov bruto, prejeli so jih trije vodji izmen in en poveljnik.

„Protestni shod je razgrnil stanje zadovoljstva s položajem, ki ga poklicnim gasilcem že dlje časa namenjajo politični odločevalci. Žalosti nas, da nas ignoranca politike sili v sindikalne aktivnosti, pričakujemo pa, da bodo naše zahteve vendarle slišane in uslišane in s tem nadaljnje aktivnosti ne bodo več potrebne. Vse to pa je v rokah vladnih odločevalcev,“ je dan po shodu povedal David Švarc iz Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

Mariborska poklicna brigada občino letno stane 3,1 mio evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300