Nove orgle dvanajst let po posvetitvi minoritske cerkve
Štajerski Tednik
Tipografija

Dobrih deset let je trajala ponovna gradnja leta 1945 porušene minoritske cerkve sv. Petra in Pavla Ptuj. Letos pa bodo končno postavili tudi orgle, s čimer bo cerkev tudi v popolnosti dokončana.

„Ob pogledu na kor vsak obiskovalec maše, romar in turist ugotavlja, da cerkev ni dokončana. Na koru namreč manjkajo orgle, ki bi polepšale bogoslužja, omogočale koncerte in krasile bogoslužni prostor. Za izdelavo orgel smo izbrali podjetje Orgle Dvoršak iz Hoč. Zanimivo je, da so bile tudi prejšnje orgle postavljene v cerkev v zelo težkih časih. To je bilo namreč leta 1939, ko je prihajal čas vojne. Žal so bile ob bombardiranju cerkve povsem uničene. Dobro se zavedamo, da tudi sedanji čas ni prijazen za takšne nakupe. Stale bodo dobrih 300.000 evrov,“ je ob odločitvi za nakup orgel v letu 2020 povedal p. Milan Kos.

Montažo orgel je podjetje Orgle Dvoršak, ki ga vodi Andrej Dvoršak, začelo pred dvema mesecema, dokončana naj bi bila najkasneje do junija.

Vodja orglarske delavnice Andrej Dvoršak dela v njej neprekinjeno že 30 let. Že od leta 1986 je organist pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah.

Orgle so največji instrument in tudi edini med vsemi, ki je prilagojen na točno določeni prostor. Z vsemi drugimi instrumenti lahko igramo kjerkoli in so vedno enaki, orgle pa morajo biti prilagojene prostoru, tako po velikosti kot samem izboru registrov ter arhitekturi, da se lepo vklapljajo.

Za ptujske orgle 12.000 delovnih ur

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300