Koga motijo klopi ob jezeru Medvece in lokvanji?
Štajerski Tednik
Tipografija

Zadrževalnik Medvedce, ki je bil sicer umetno narejen, je predvsem zadnja leta priljubljena točka sprehajalcev, kolesarjev, vseh tistih, ki uživajo v spokojnosti pogleda na Sestrško jezero, kot ga večina imenuje. A aktivnosti, ki jih je vodil, pogovorno rečeno, čuvaj jezera Branko Gajšt, so zmotile naravovarstvenike, ki od Gajšta zahtevajo odstranitev klopi in lokvanjev.

Branko Gajšt iz Športno kulturnega društva Sestrže je zadnje desetletje skrbel za nekaj kvadratnih metrov, natančneje 25 arov, obale ob jezeru (obseg jezera sicer meri okrog šest kilometrov, celotna površina obsega 140 hektarjev). Postavil je dve klopi, da so lahko ljubitelji narave v senci dreves opazovali življenje na jezeru, skrbel za čistočo in red.

Županja Majšperka Darinka Fakin je dodala, da je Sestrško jezero oz. zadrževalnik Medvedce nastal pred leti v okviru agromelioracij in komasacije ter je nekaj časa sameval. »Kasneje so se v okviru društva na pobudo našega slikarja Branka Gajšta začele urejati stvari v okolici in jezero je postalo del kraja in nudi vsem tistim, ki želijo mir in prijeten sprehod v tišini, primeren prostor v naši občini. Mi kot občina si želimo, da bi ta prostor lahko tudi v prihodnosti služil istemu namenu kot danes, saj je pot za obiskovalce prijetna in naravna brez trde asfaltne prevleke in v delčku jezera, za katerega skrbi g. Gajšt in kjer se včasih srečajo tudi slikarji, nadvse prijetna za ljudi in po našem mnenju tudi popolnoma nemoteča za ptice.

Klopce postavljene brez soglasja

Ali si z nami ali proti nam

Lokvanji in klopce pred Naturo 2000 živali niso motili

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300