Kidričevo: Pri uvedbi lokalne valute se zapleta
Štajerski Tednik
Tipografija

V Kidričevem si prizadevajo za uvedbo lokalne valute sternthal, ki naj bi povezala občino, občane in lokalne podjetnike ter dvignila zavest o lokalni samooskrbi. Uvedbi lokalne valute nasprotuje gibanje Za Kidričevo z Brankom Štruclom na čelu, ki napoveduje ustavno presojo.

Cilj uvedbe valute je, da se prepreči odtekanje denarja iz lokalne skupnosti ter da se posledično spodbuja lokalno gospodarstvo in trgovino. A po mnenju finančnega ministrstva občina lokalne valute ne more izdati, zato je občina ubrala drugo pot za uresničitev ideje. Na zadnji seji so svetniki sklenili, da bo valuto v obliki bonov posredovalo občinsko podjetje, saj da občina valute ne more izdajati, kar je razvidno tudi iz odgovora finančne ministrice Mateje Vraničar Erman Branku Štruclu. Zapisala je namreč, da občina nima zakonske podlage za uvedbo bonov kot plačilnega sredstva.

»Občinsko podjetje je registriralo dodatno dejavnost, da bo lahko prodajalo vrednostne bone. In kdor bo sklenil z našim občinskim podjetjem pogodbo, bo upravičen do petih odstotkov subvencije,« je pojasnil Napast, ki je prepričan, da so s tem zadostili vsem zakonskim zahtevam. »Če bo naš primer obravnavan na ustavnem sodišču, bodo samo pravniki zaslužili zaradi dodatnih pravnih mnenj.«. Dodal je: »Bil sem na konferenci o lokalnih valutah na Dunaju, kjer sem videl, kako so lokalne valute že razvite. Barcelona javnim uslužbencem omogoča izplačilo plač v lokalni valuti, v Bristolu imajo elektronski denar, v Avstriji manjše občine od naše že uporabljajo svoje valute, to ni nekaj novega. Posamezne države imajo probleme s tem, ne pa Evropska unija.«

A Štrucl ne deli mnenja občine.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300