Podravje: Izkušnje lokalnih skupnosti z namestitvijo otroških igral
Štajerski Tednik
Tipografija

Z urejanjem vaških središč so številne občine poskrbele tudi za najmlajše. Ob gasilskih, vaških in krajevnih domovih ter v športnih parkih so namestile otroška igrala.

Svetnik občine Gorišnica Bojan Purgaj je pobudo, da bi bila igrala postavljena tudi v središču njihove občine, večkrat izpostavil na občinskem svetu. A gorišniški župan Jože Kokot je v zvezi s tem neomajen. »Kdo bo prevzel odgovornost za to? Kaj če se kateremu otroku kaj zgodi? Ponoči bi lahko vandali igrala polomili, poškodovali … Kdo bo odgovarjal? Te odgovornosti ne bom prevzemal na svoja ramena,« se je vsakič glasil županov odgovor na svetnikovo pobudo.

Preverili smo, kako imajo to urejeno v drugih, Gorišnici sosednjih občinah. V občini Markovci so igrala nameščena v sedmih od devetih vasi: Markovci, Nova vas, Bukovci (na dveh lokacijah), Stojnci, Borovci, Prvenci in Zabovci. »Igrala so v občinski lasti, za njihovo vzdrževanje skrbi občina oziroma naš režijski obrat. Ob vseh igralih je nameščeno opozorilo, da se uporabljajo na lastno odgovornost, občina ima igrala prek zavarovalnice odškodninsko zavarovana. Igrala so naši občani dobro sprejeli in so dobro obiskana oz. zasedena, predvsem v poletnem času. Doslej negativnih izkušenj z njihovo uporabo nismo imeli,« je povedala direktorica občinske uprave občine Markovci Marinka Bezjak Kolenko.

O pozitivnih izkušnjah in odzivih z otroškimi igrali govori tudi župan občine Dornava Rajko Janžekovič.

Na Ptuju za igrala skrbi občinsko podjetje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300