Se Kurentovanje seli iz Ptuja?
Štajerski Tednik
Tipografija

Na seji mestnega sveta je bilo v ponedeljek slišati precej kritik na račun poteka otvoritvene povorke 57. Kurentovanja. Želje svetnikov so, da bi v nedeljo povorka tekla bolj tekoče in da se v organizacijo vključi ljudi, ki so že dolga leta sodelovali pri tem, pa tudi, da se naj ta mednarodni festival še bolj izkoristi za napredek lokalnega gospodarstva.

„Nikoli se še ni zgodilo, da bi kurenti v povorki s kapami na glavi čakali na miru eno uro in 26 minut. Če kdo misli, da je to lahko, naj poskusi. Če je otvoritvena povorka trajala dve uri in pol, bo nedeljska osem ur. Prosim, da te stvari uredite, da bodo tekle bolj tekoče,“ je bila ena izmed pobud, ki jo je v imenu Zveze društev kurentov na ponedeljkovi seji mestnega sveta podal Štefan Čelan. Kot je dejal, je tretjina kurentov, še preden so prišli na vrsto, obupala in pri Minoritskem samostanu zaradi predolgega čakanja zapustila povorko. Župan Miran Senčar mu je na to odgovoril, da se zavedajo težav in da se te ponavljajo vsako leto. Zatrdil je tudi, da se organizatorji trudijo povorko speljati tekoče, a da si nekatere nastopajoče skupine enostavno vzamejo preveč časa za prikaze.

Kar nekaj pripomb glede izvedbe letošnjega Kurentovanja je imel tudi svetnik Rajko Fajt. Poudarjal je predvsem pomen spodbujanja lokalnega gospodarstva. „Govorimo, kako bomo spodbujali lokalno, v resnici pa tega ne počnemo,“ je bil jasen Fajt. Njegov svetniški kolega Janez Rožmarin  je delil podobno mnenje, spraševal pa se je, zakaj organizacija prireditev, med drugim tudi Kurentovanja, „gre iz Ptuja“. Podobno vprašanje je zastavil tudi na januarski seji, a s pojasnilom in odgovorom občinske uprave ni zadovoljen, zato je prosil za dodatno argumentacijo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300