Da Cerkev plača državi 10-krat več denarja, kot ga prejme, je le ocena
Štajerski Tednik
Tipografija

Katoliška cerkev je najštevilčnejša verska skupnost pri nas. Glavni vir prihodkov Cerkve na Slovenskem so prostovoljni darovi vernikov, država oziroma ministrstvo za kulturo pa za financiranje Cerkve nameni okrog 1,6 milijona evrov.

V poročilu za leto 2016, ki ga je objavila slovenska škofovska konferenca, je izpostavljeno, da država ne financira verske dejavnosti Katoliške cerkve, temveč Cerkvi namenja finančno pomoč v skladu z zakonom. Tako ministrstvo za kulturo Cerkvi po Zakonu o verski svobodi sofinancira socialno zavarovanje verskih uslužbencev. Katoliška Cerkev je lani iz tega naslova prejela 1,6 milijona evrov (decembra lani je imela 804 zavarovancev) oziroma približno 0,8 evra na posameznega vernika. A če k 0,8 evra prištejemo še vsa ostala sredstva, torej denar, ki ga dodeljuje npr. Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine, pa tudi konservatorski posegi za ohranjanje državne kulturne dediščine, 48% sofinanciranje prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev in če upoštevamo še uspešno prijavo na javne razpise ter druge z zakonom predpisane oblike naj bi bilo financiranje po verniku okrog 5,81 evrov.

Koliko davka plača Cerkev državi, se ne ve

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300