Kako registrirati dedov moped, desetletja hranjen v garaži?
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi spremenjene zakonodaje bo s 1. majem letos treba registrirati vse mopede, udeležene v prometu. Vozil, ki le stojijo v garaži, sicer ne bo treba registrirati, res pa država že razmišlja tudi o davkih za neregistrirana vozila ... Nekateri lastniki starejših mopedov so pri dokazovanju lastništva vozil pri registraciji naleteli na nenavadne težave, zato smo se pozanimali, kaj v resnici zapoveduje zakon.

Lani novembra so sprejeli spremembe oz. dopolnitve Zakona o motornih vozilih in Zakona o pravilih cestnega prometa, ki bodo prihodnji mesec stopile v veljavo. Po novem bodo morali biti registrirani vsi mopedi, katerih »trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 KW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro«. Registracija teh vozil je mogoča že od 6. aprila letos; kolesa z motorjem dobijo posebne registrske tablice, podobne obstoječim tablicam za mopede, vendar z rdečimi (in ne črnimi) oznakami. S spremenjeno barvo naj bi organom nadzora olajšali nadzor nad tovrstnimi vozili v prometu.

Eden od pogojev za registracijo je tudi dokazilo o izvoru in lastništvu vozila oz. njegovih posameznih delov, ki so bili vgrajeni dodatno – razen če je lastništvo razvidno že iz zadnjega slovenskega ali tujega prometnega dovoljenja. Pri mopedih, ki so v preteklosti že bili registrirani (zakonodaja na tem področju se je namreč skozi desetletja večkrat spremenila) in so torej vpisani v register motornih vozil, posebnih težav ne bo. Če je lastnik vozila uradno nekdo drug, pa je bilo vozilo nato preprodano, je treba lastnika najti in z njim opraviti prepis vozila. Če lastnika ni več med živimi, se bo seveda zapletlo …

Lastniki doslej neregistriranega vozila, ki računa mopeda po več desetletjih ne hranijo več, bodo morali lastništvo dokazovati. Ker po več kot petih letih računa po veljavni zakonodaji ni obvezno hraniti, je država uvedla t. i. »generacijski postopek«, s katerim je mogoče v register vpisati »novo« vozilo. Po novi zakonodaji se lahko moped (tako kot do sedaj npr. traktor ali starodobnik), ki je bil na ozemlju Republike Slovenije pred 1. majem 2004, registrira brez dokazila o izvoru (dokazila o vseh preprodajah mopeda od prvega dajanja na trg do zadnjega trenutnega lastnika) in lastništvu vozila, če lastništvo vozila na podlagi ugotovitvenega postopka o lastništvu ni sporno.

Mopedisti, pripravite (vsaj) kakšnega stotaka

Z mopedi le na kolesarske površine

 

Kje je bilo vaše vozilo pred vstopom Slovenije v EU?

Starodobniki le za upokojence

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

Prireditvenik

radioptuj300