Sanacija ptujskih srednješolskih stavb: Voda jim teče po glavah in v grlo ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Trije srednješolski objekti na Ptuju: gimnazija, šolski center in dijaški dom se skupaj prijavljajo na razpis za energetsko sanacijo objektov. Prvi rok so že zamudili, saj niso imeli pripravljene vse potrebne dokumentacije. Kot kaže, pa je vprašljivo tudi, kako bo z drugim rokom, ki se je iztekel v sredo. Ptujska gimnazija namreč do zadnjega dne ni imela digitalne oblike projektne dokumentacije in investicijske vrednosti, kar naj bi po naročilu Ministrstva za izobraževanje pripravil arhitekt, ki je stavbo projektiral: Janko Zadravec. Ta je zatrdil, da so bile stvari pravočasno izdelane in da jih ima ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Bo slaba komunikacija recept za neuspeh tudi na samem razpisu?

Da je zadnje dneve pred prijavo na razpis in iztekom roka vodstvu Gimnazije Ptuj pošteno tekla voda ne le po glavah, ampak tudi v grlo, je potrdila tudi ravnateljica tega zavoda Melani Centrih. Številni zapleti, ki so tako rekoč od začetka priprave projektne dokumentacije spremljali načrtovano energetsko sanacijo treh velikih srednješolskih objektov na Ptuju, so se ta teden le še stopnjevali.

V sredo se je namreč iztekel rok novega povabila k oddaji vlog za posredovanje predlogov operacij energetske prenove stavb širšega javnega sektorja v lasti države. Gre za razpis na ministrstvu za infrastrukturo, na katerega se Ptujčani prvič niso prijavili zaradi pomanjkljive dokumentacije. Čakali so drugo povabilo, a se je zapletlo tudi tokrat. Ptujski srednješolski zavodi naj bi se prijavili s skupnim projektom, vrednim 3,5 milijona evrov, višina nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike pa je 12 milijonov evrov. V primeru uspešnosti bi dobili 1,5 milijona evrov oz. 40 odstotkov celotne vrednosti projekta. Energetska sanacija za Gimnazijo Ptuj je ocenjena na 1,3 milijona evrov, saj je predvidena tudi izvedba fasade za športno dvorano v debelini minimalno 8 mm v velikosti 700 kvadratnih metrov.

Zakaj se je zapletlo tudi drugič

Zadravec: »Arhitekt ne more odgovarjati za slabo izvedbo izvajalcev«

Zakaj je šolsko ministrstvo zadrževalo dokumente?

Kako bodo šole zbrale dva milijona evrov?

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300