Podravje: Župani v Ljubljano na posvet z vladno ekipo, pričakovanja skromna
Štajerski Tednik
Tipografija

Župani občin Sp. Podravja so se na zadnji seji kolegija dogovorili, da se bodo zaradi nezmožnosti črpanja evropskih sredstev za projekte, ki jih regija prepoznava kot prednostne, družno odpravili v Ljubljano. Predvidoma v tem tednu se bodo v dvorani državnega sveta srečali s predstavniki vlade, torej ministri in njihovimi strokovnimi sodelavci.

Koordinator srečanja je Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj, ki ga vodi nekdanji ptujski župan Štefan Čelan. »Na skupnem srečanju Podravskega in pomurskega razvojnega sveta v Mariboru in na zadnjem kolegiju županov Sp. Podravja je bila naša institucija zadolžena, da pripravimo srečanje županov statističnih regij Podravja in Pomurja v Državnem svetu. Ker je oskrba s pitno vodo izjemno pomemben projekt v obeh statističnih regijah, resorna ministrstva pa ga niso ustrezno umestila v operativni program za črpanje kohezijskih sredstev, pričakujem, da bo v državnem svetu zastopanih vseh 69 občin. Po zagotovilih predsednika državnega sveta, ki nam pri organizaciji izdatno pomaga, bodo na posvetu sodelovali vsi odgovorni ministri in njihovi strokovni sodelavci. Od srečanja pričakujemo, da bo vlada sprejela ponujeno rešitev, ki smo jo pripravili v ZRS Bistra Ptuj. Po tem predlogu bi se investicija v oba vodooskrbna sistema (podravski in pomurski) v višini 140 milijonov evrov razdelila na 10-letno obdobje. Iz kohezijskih in interventnih sredstev pričakujemo v prvem letu od države 35 milijonov evrov, nato pa vsako leto iz integralnega proračuna RS slabih osem milijonov evrov. Lokalne skupnosti bi iz zbrane omrežnine prav tako prispevale slabih osem milijonov evrov na leto. Prepričani smo, da takšen obseg sredstev in dinamika ne bi smeli predstavljati nobenih težav ne za državo in ne za občine v obeh statističnih regijah,« je povedal Čelan.

Butolen o meglenih obljubah

Jurgec: »Voda je ustavna kategorija«

Sok o zamenjavi vlade

Vudlerjeva: »Mediji nas ne slišijo«

 

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300