Prva ocena po pozebi: Škoda še večja kot lani. Slovenskega sadja bo letos zelo malo
Štajerski Tednik
Tipografija

Da je pozeba pojav, ki pustoši na vsakih nekaj desetletij, smo lahko slišali lani. Da bi pa nizke temperature v takšnem obsegu oklestile pridelek dve leti zapored, pa ne pomnijo nikjer, je poudaril direktor podjetja Evrosad. Podatkov o konkretni višini tokratne škode še ni, a brez dvoma bo slovenskega sadja letos zelo malo, saj je verjetno poškodovanega 90 odstotkov potencialnega pridelka ali več.

Čeprav so letos vremenoslovci opozarjali, da lahko temperatura pade krepko pod ničlo, so večji sadjarji, vinogradniki in poljedelci lahko le nemočno opazovali moč narave. »Kmetije so izvedli preventivne ukrepe – škropljenje s pripravki za krepitev rastlin proti stresnim situacijam, vendar so bile temperature prenizke, da bi bil dosežen učinek. Prav tako so nekateri sadjarji in vinogradniki izvedli kurjenje v nasadih, vendar je ta ukrep možen predvsem v manjših nasadih. Nizke temperature so tako na kmetijskih rastlinah povzročile katastrofalne posledice in bodo močno zmanjšale obseg kmetijske proizvodnje v letošnjem letu. Posebej prizadeti so sadjarji in vinogradniki, ki jim že drugo leto zapored kroji usodo pozeba. Poleg tega še za lansko leto niso končani postopki glede izplačila škode po interventnem zakonu. Poleg tega pa kmetijstvo v Podravju trpi močno pomanjkanje padavin in so na rastlinah vidne tudi posledice suše,« so sporočili iz ptujskega kmetijskega zavoda.

Ponovno so nizke temperature najbolj prizadele sadjarje in vinogradnike. »Ocenjujemo, da je škoda na jablanah, hruškah okrog 80 %. Posamezne lokacije pa so bile povsem prizadete. Zaradi že formiranih plodov so temperature –1 do –4 °C, ki so bile zabeležene na posameznih lokacijah v petek zjutraj povzročile katastrofalno škodo. Škoda bo v nekaj dneh dejansko vidna, saj bodo plodovi odpadali. Močno prizadeti so koščičarji (slive, češnje, breskve, marelice …), ki so bile v fazi formiranih plodov in so zmrznili in že odpadajo. Tudi na sortah, kjer je cvetenje v zaključku, so vidne posledice.« Pozeba je močno prizadela orehe, pa tudi zasaditve jagodičevja in aktinidije. Prva ocena ptujskega zavoda je, da je obseg škode letos še večji kot lansko leto.

Prizadete predvsem zgodnje sorte

Škoda v poljedelstvu

Najbolj prizadeti sadovnjaki in vinogradi

Ocena prizadetih površin na območju upravnih enot Ptuj, Ormož, Slovenska Bistrica, Lenart, Radlje o Dravi:

»Nikoli se še ni zgodilo, da bi bila takšna katastrofa dve leti zapored«

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300