Ministrstvo zaradi neplačevanja dela obveznosti Knjižnici okrcalo pet občin
Štajerski Tednik
Tipografija

O tem, zakaj pet izmed 16 občin ne plačuje celotnega dogovorjenega zneska Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju, so župani govorili tudi na tokratnem kolegiju. Zaradi nespoštovanja dogovora jih je okrcalo tudi ministrstvo za kulturo, ki je občinam – te skupaj knjižnici dolgujejo okrog 50.000 evrov – izdalo opozorilo in v primeru neporavnave dolga zagrozilo z izvršbo.

V letu 2015 so nekatere občine Knjižnici Ivana Potrča Ptuj plačevale 5,5 evra po prebivalcu (Sv. Andraž in Gorišnica), največ, 11 evrov po prebivalcu, pa občini Podlehnik in Dornava. Takšne razlike v financiranja so nekatere župane razburile, zato so – v znak nestrinjanja – lani in letos v proračunih namenili manj sredstev, kar pa po mnenju ministrstva ni dopustno.

Na predlog destrniškega župana Vladimirja Vindiša so to točko uvrstili tudi na dnevni red tokratnega kolegija. Vindiš je zatrdil, da je breme financiranje tega zavoda med občinami še vedno nepravično porazdeljeno, zato ga je zanimalo, koliko katera občina za delovanje ptujske Knjižnice prispeva v tem letu in zakaj se ti izračuni med občinami razlikujejo. Direktor Knjižnice Matjaž Neudauer je pojasnil, da so poiskali vse notranje rezerve, znižali sredstva za nakup knjižnega gradiva, kolikor je to mogoče, in prišli do cene 10,82 evra po prebivalcu za vse občine, z izjemo Ptuja, kjer je glavarina bistveno višja: 27,8 evra.

Vsi župani enotno rešitev, a nekateri se dogovora ne držijo

Ker naj bi lansko leto občini Hajdina in Žetale sprejeli proračun šele marca, so se za nižji znesek dogovorili pred izračunom enotne metodologije, je priznal Neudauer. Ob podpisu pa naj bi imel zagotovili obeh županov, da bodo z rebalansom zagotovili razliko. In so tudi jo.

11 občin zagotavlja polno izračunano ceno, nižje zneske od predvidenih pa plačujejo občine: Destrnik, Dornava, Gorišnica, Juršinci in Kidričevo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300