Ptuj: Občane Anželove ulice skrbijo hrup in prah, vonj po barvi ter razredčilu
Štajerski Tednik
Tipografija

Ob Dornavski cesti, kjer je bila pred dvema desetletjem tekstilna tovarna Labod Delta, je danes industrijska cona. Na njenem območju so svoj prostor našla podjetja s področja kovinske predelovalne dejavnosti.

S spremembo prostorskih aktov, ki jih pripravlja in potrjuje lokalna skupnost, se je območje obrtne cone oblikovalo v območje industrijskih oziroma proizvodnih dejavnosti. Da se v prostorskih aktih pripravlja sprememba, ki bo omogočala izvajanje tovrstne dejavnosti, krajani niso vedeli. Proizvodna cona je od najbližjega naselja – Anželove in Čarmanove ulice – oddaljena le za streljaj. Zaradi širjenja in obsega proizvodnje na tem prostoru ter posledično vplivov na okolje so bližnji krajani na nogah.

Krajani: »Kot da bi živeli v mučilnici«

»Hrup poslušamo od jutra do večera, v zraku je veliko prahu, peska, zaznavamo vonj po barvi in razredčilu,« se glasijo njihovi očitki. Podjetji, ki naj bi po mnenju krajanov prekomerno obremenjevali okolje, s tem pa tudi ogrožali zdrav bivanjski prostor, sta KTS Kern in MP Ptuj. Večinski lastniki prvega so Švicarji, drugega pa Nemci. Krajani kot problematično izpostavljajo, da podjetje KTS Kern glavnino dela izvaja na dvorišču na prostem in pod montažnimi šotori. Tako naj bi bili vplivi na okolje še veliko večji, kot če bi imeli proizvodno halo. Potožili so, da so o vsem že januarja lani obvestili inšpekcijo za okolje, a da ta po njihovem mnenju ni ukrepala učinkovito. »Okoljska inšpektorica Marjana Mikula Terbuc nam je odgovorila, da je bila na terenu in da ima podjetje KTS Kern za izvajanje dejavnosti dovoljenja. Tisto, kar jim manjka, pa da bodo pridobili. Spremenilo se ni nič, situacija je postajala vedno bolj neznosna. Na dvorišču podjetja so postavili še več šotorov. Junija 2016 sem ponovno pozval inšpekcijo k ukrepanju.

Inšpektorat jih je razočaral

Podjetnika: »Držimo se standardov in predpisov«

Občina za kompromis

Čuš: »Zadeva smrdi do neba«

Kaj je ugotovila inšpekcija

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300