Videm: Neskončna zagata s pepelom na zaplati trate
Štajerski Tednik
Tipografija

Na pokopališču v Vidmu pri Ptuju so uredili obredni prostor za raztros pepela pokojnikov Vidov gaj. Pater Tarzicij Kolenko ga je v okviru Vidovih dnevov blagoslovil, tako da je nova pridobitev že na voljo. Na zadnji seji je videmski občinski svet potrdil cenik najema oz. pristojbine za ta prostor, a ga bo zaradi številnih nerešenih vprašanj najbrž moral še podrobneje doreči.

Za raztros pepela pokojnikov se ljudje največkrat odločajo zaradi finančnih stisk (gre namreč za eno najcenejših oblik pokopa), pa tudi zato, da se izognejo kasnejšim obveznostim z grobnim mestom. V Vidmu pri Ptuju, kaže, ne bo tako: za enoletni najem tega prostora bo treba plačati 22,50 evra – torej toliko, kot znaša enoletna najemnina klasičnega groba oz. grobnina. Župan občine Videm Friderik Bračič je pojasnil, da so se za tak znesek odločili na podlagi cen v Mariboru in Ljubljani: »Sprejeli smo eno nižjih cen.« Preverili smo še sami: na mariborskem pokopališču Dobrava za tak prostor najemnine ne zaračunavajo, na ljubljanskih Žalah pa letno najemnino enojnega groba (34,50 evra) zaračunajo le enkrat.

Župan Vidma je pojasnil, da bo morebiten napis na spominski plošči treba plačati kamnoseku, pristojbina pa bo pokrila stroške vzdrževanja prostora, torej čiščenje, barvanje ograje, košnjo in podobno. Z vprašanjem, kako dolgo bo za prostor v Vidovem gaju treba plačevati pristojbino, se stvari precej zapletejo. Bračič je pojasnil, da bodo svojci pristojbino za Vidov gaj plačevali, dokler bodo za to pač možnosti: »Kjer se bo lahko plačevalo, se bo, tako je tudi  že zdaj. Za grob se navadno plačuje okoli 20 let.«

Pri klasičnem ali žarnem grobu je grobno mesto v uporabi, dokler ni na razpolago nekomu drugemu. Na zaplati trate, na kateri bodo raztrosili pepel več pokojnikov, pa bo trenutek, od kdaj naprej je »grobno mesto« spet prosto, praktično nemogoče definirati. Teoretično bo torej pristojbino za Vidov gaj treba plačevati v neskončnost.

Košnjo trave bodo plačevali praprapravnuki

Raztros pepela še vedno redkost

Cene raztrosa pepela pokojnikov

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300