Predstojnik ptujske kirurgije: „Igramo se s človeškimi življenji“
Štajerski Tednik
Tipografija

Polne štiri ure so župani Spodnjega Podravja v ponedeljek porabili za razpravo na kolegiju. Najpomembnejša točka – urgentni center – je bila sicer čisto na koncu dnevnega reda. Do takrat je velika večina županov kolegij že zapustila, a so bili tisti, ki so ostali (predstavniki šestih občin) enotni in so ptujski Bolnišnici v tej zagati obljubili pomoč. Zelo verjeten in realen načrt je, da bo vsaka občina prispevala 2,8 evra po prebivalcu, kar bi bilo ravno dovolj sredstev za začetek izgradnje ptujskega urgentnega centra. Neizvedba projekta naj bi ogrozila tudi eksistenco ptujske bolnišnice v obliki, kot deluje danes, sčasoma tudi konec bolnišničnega zdravljenja ...

Izjemno dobro so bili na tokratni Kolegij pripravljeni Sonja Žibrat, predsednica sveta zavoda Splošne Bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (SB Ptuj), Borut Kostanjevec, predstojnik kirurškega oddelka, in Andrej Levanič, direktor SB Ptuj. Vsak iz svojega zornega kota so prisotnim županom na kolegiju pojasnili nujnost izvedbe projekta izgradnje urgentnega centra. Levanič je, kot že večkrat v zadnjem času, izpostavil dejstvo, da država povsem očitno namerava ptujsko bolnišnico priključiti k UKC Maribor. S tem, ko do izgradnje urgentnega centra na Ptuju ne pride, ima po njegovem mnenju, za to odprta prav vsa vrata. Še vedno je prepričan, da je za situacijo, v kateri je ptujska bolnišnica, kriva politika. „Situacija je za bolnišnico samo nerešljiva. Dve leti in pol smo igrali korektno, prepričevali z argumenti, pa nič. Sedaj smo v fazi, ko lahko jasno povemo, da če do izgradnje urgentnega centra na Ptuju ne pride, je to konec regionalne bolnišnice, kot jo poznamo. To sčasoma pomeni tudi konec bolnišničnega zdravljenja, saj je vprašanje, kaj bo od tega sploh ostalo,“ je bil jasen Levanič in dodal, da veliki skrbijo le za svoje privilegije, majhne bolnišnice, ki delujejo v sklopu teh, pa postanejo obrobne in nepomembne.

Da si tega nikakor ne želijo in da je nujno, da se izgradnja urgentnega centra na Ptuju prične čim prej, je prepričan tudi predstojnik kirurškega oddelka Borut Kostanjevec. Županom je slikovno predstavil pogoje, v katerih trenutno delajo in jim pokazal, kakšne prostore dejansko bolnišnica želi graditi ter kaj jim je bilo prvotno ponujeno. „V hodniku imamo tudi po 130 bolnikov. Če primerjamo, koliko je za izgradnjo urgentnega centra dobila Ljubljana, bi nam pripadalo vsaj 5 milijonov po številu pacientov, ki jih obravnavamo. Če urgentni center ne bo zgrajen, bomo umirali mi, vsi vi. Ko smo zdravi, se pomena zdravja sploh ne zavedamo!

„Razočarana sem nad odzivom županov, svetnikov ...“

Župani bodo pomagali: problem je bil tudi v komunikaciji

Dom upokojencev Ptuj: župane zanima, kaj se dogaja s koprsko enoto

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300