Pobratenja občin: »Mi se imamo radi ...« – čeprav marsikdaj ne vemo zakaj
Štajerski Tednik
Tipografija

»Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak človek je kos celine, del kopnega; če morje odplavi grudo zemlje, se Evropa zmanjša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se posestvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno; smrt slehernega človeka vzame del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni; zvoni tebi.«

Najbrž tele uvodne misli poznate iz Hemingwayevega romana Komu zvoni (pa čeprav nas 99 odstotkov pojma nima, koga je pisatelj citiral. Mimogrede: prevod smo prepisali s spleta, ne iz kakšne knjige, zato je mogoče malenkost drugačen od tistega, kar imate na svoji knjižni polici.). In kot ljudje nismo otok, tako niso otoki mesta ali države; no, nekatera so, ampak v zapisanem navedku ni mišljeno dobesedno otok, pač pa povezanost posameznika – otoka – s celoto. In povezovanje je lastnost, ki jo pozna celotno stvarstvo, od najmanjše celice, ki se je združila v organizem, do najvišje razvitega bitja ... (Recimo, da smo s tem mislili na Homo sapiensa.)

Povezujemo se ljudje kot posamezniki, povezujejo se tudi naše različne združbe. Pomembnejši ali »pomembnejši«, kot si, raje se bodo povezovali s tabo (poglejte samo na spletno Knjigo obrazov, koliko »prijateljev« imajo nekateri!). Povezujejo se tudi mesta. Pri čemer sicer ne velja, da je število povezav premo sorazmerno s pomembnostjo. Ker me nihče ne bo prepričal, da je Maribor najpriljubljenejše mesto na Kitajskem, pa imajo kar deset mariborsko-kitajskih bratsko/partnerskih povezav. Prej bi človek rekel, da gre za vsiljivost. (To poznamo tudi v zasebnih »prijateljskih« povezavah, kajne?) No, v tem sestavku pišemo o mednarodnih povezavah mest. Pravzaprav za nas »najpomembnejšega« mesta – Ptuja.

Ptujske mednarodne povezave

Pobratenje kot žlahta – dobimo se le ob redkih priložnostih

Gospodarsko sodelovanje – bolj moralno kot realno

Malo denarja ... – ampak važen je dober namen

Mariborska vsekitajska pobratenja

 

 

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300