Na Ptuju vedno več (uvoženih) avtomobilov
Štajerski Tednik
Tipografija

Slovenci očitno brez jeklenih konjičkov ne moremo. In kot kaže statistika, jih potrebujemo vse več. Primerjava številk lanskega in letošnjega junija kaže, da se je bistveno povečalo število prvič registriranih avtomobilov, še bolj pa – zaradi spremembe zakonodaje in uvedbe obvezne registracije koles z motorjem – cestnih motornih vozil. Na UE Ptuj pa narašča tudi število registriranih vozil iz tujine, v le enem mesecu (junija letos) je bilo prvič registriranih kar 100 uvoženih vozil.

Kot vse kaže, se Slovenci zelo radi prevažamo z različnimi prevoznimi sredstvi. Primerjava podatkov, ki jo je opravil Statistični urad RS, kaže zanimive rezultate. Primerjali so namreč junij 2016 in junij 2017 in med drugim ugotovili, da se je letos več potnikov vozilo z mestnimi avtobusi (skoraj za četrtino več potnikov kot v juniju prejšnjega leta), in sicer kar 4,6 milijona. Tudi avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so v juniju 2017 prepeljali za 4 % več potnikov oz. skupno 2,4 milijona potnikov. Prav tako povečanje beležijo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, pa v slovenskih pristaniščih, kjer so v juniju 2017 zabeležili 12.617 potnikov, kar je za 7 % več kot v istem obdobju lani.

A kljub temu da se več vozimo z vsemi naštetimi oblikami prevozov, to niti slučajno ne pomeni, da število osebnih avtomobilov upada. Vsaj če sklepamo po številu na novo registriranih vozil. Junija letos je bilo v Sloveniji prvič registriranih 10.214 osebnih avtomobilov, od tega kar 7.638 novih, kar pomeni, da se je ta številka povečala za kar 15 %. Še bolj opazen je porast prvič registriranih cestnih motornih vozil, kar 15.580 ali za 37 % več kot v juniju 2016. Kot ugotavljajo na SURS, je na povečanje v največji meri vplivala uvedba obvezne registracije koles z motorjem (mopedov).

Na Ptuju v prvi polovici leta na novo registriranih 512 avtomobilov več kot lani

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300