Se največjemu podravskemu gradbincu obeta sprememba lastništva?
Štajerski Tednik
Tipografija

Lastniki Cestnega podjetja Ptuj (CPP), največjega gradbenega podjetja v Podravju, so se v torek sestali na redni letni skupščini. Lani je podjetje iz poslovanja ustvarilo 24,4 milijona evrov prihodkov in pridelalo milijon evrov čistega dobička. V skladu z odločitvijo na skupščini bodo del dobička namenili za izplačilo dividend. Konec leta 2016 je družba zaposlovala 214 sodelavcev, dodana vrednost na zaposlenega je znašala 34.109 evrov.

Največji lastnik CPP (58 odstotkov) je podjetje CPIN, ki ga skoraj v celoti obvladuje nekdanji direktor podjetja Ferdinand Veingerl. Notranji delničarji obvladujejo 32 odstotkov družbe, deset odstotkov delnic je v lasti podjetja. Navedena lastniška struktura je veljala zadnji dan leta 2016. Na torkovi seji skupščine so se lastniki podjetja seznanili z lanskoletnim poslovanjem in razširili upravni odbor podjetja, ki v družbi izvaja tudi nalogo nadzora poslovodstva. Od začetka leta 2013 tričlanski upravni odbor CPP sestavljajo predsednik Martin Turk, podpredsednik Marjan Pucko in članica Brigita Mesarič. Imenovanim se petletni mandat izteče s koncem tega leta. V skladu z odločitvijo na seji skupščine delničarjev se bosta upravnemu odboru po 1. septembru, torej že prihodnji teden, pridružila Ivan Cajzek in Damjan Kozjak. Cajzek je lastnik in direktor podjetja GIC gradnje iz Rogaške Slatine, ki je v letu 2015 zaposlovalo 91 sodelavcev ter ustvarilo 24,5 milijona evrov prihodkov in 564.000 evrov čistega dobička. Podatki o poslovanji družbe za minulo leto v bazi Ajpes še niso objavljeni. Drugi novi član upravnega odbora CPP Damjan Kozjak je nekdanji bankir, ki poslovno sodeluje z razvpitim primorskim odvetnikom Francijem Matozom. Lani sta v Portorožu kupila nekdanji hotel Vila Virginia ter napovedala njegovo obnovo, ki pa se do sedaj še ni pričela. Do konca leta bo upravni odbor podjetja CPP petčlanski, po novem letu pa štiričlanski. Svoje predstavnike za prihodnje mandatno obdobje so družbeniki imenovali na seji skupščine v tem tednu. Po 1. januarju 2018 bodo člani upravnega odbora Martin Turk, Ivan Cajzek in Damjan Kozjak. Četrtega člana bodo izvolili zaposleni.

Spremembe v upravnem odboru CPP so bile pričakovane, saj se že nekaj časa po Ptuju šušlja, da naj bi podjetje kmalu dobilo novega lastnika. Namigi gredo v smeri, da sta interesenta za nakup podjetja dva: pomurski gradbeni gigant Pomgrad, ki ga obvladuje Stanko Polanič, med drugim tudi lastnik Panvite in mariborskega časnika Večer (uradni lastnik časopisa je sicer Polaničev nečak Uroš Hakl), ter gradbeno podjetje GIC gradnje iz Rogaške Slatine, njegov lastnik je Ivan Cajzek. Glede na to, da bo Cajzek od prihodnjega tedna tudi član upravnega odbora CPP, je moč domnevati, da bi lahko postal tudi lastnik družbe. A zaenkrat so to samo ugibanja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300