Ptuj: Vrtec bo dražji za marsikaterega starša
Štajerski Tednik
Tipografija

O cenah v Vrtcu Ptuj so ptujski mestni svetniki razpravljali junija letos in takrat sklenili, da bo to ponovno točka dnevnega reda septembrske seje. Na njej bodo, kot vse kaže, spremenili cene vrtca. In čeprav so se starši, pa tudi nekateri mestni svetniki nadejali nižjih cen, jih bodo po novem predlogu (če bo seveda sprejet) še bolj udarili po žepih. Če bo obveljal nov predlog, bo od primerjanih 18 vrtcev le en vrtec v državi dražji od ptujskega.

Da cene v Vrtcu Ptuj niso pravilno izračunane, je eksaktno večkrat zapisano v poročilu o pregledu predloga cene za leto 2017. Aprila letos je to področje do potankosti pregledal Inštitut za javno finančno pravo. Njihove ugotovitve so povsem nedvoumne: cena, ki je v ptujskem vrtcu veljala lani, je višja od trenutnega povprečja 20 primerljivih vrtcev, sistem financiranja ni ustrezen in je bil uveden že pred letom 2011, pa še: del bremena je občina več let zaradi napačnih izračunov prenašala na starše.

Da bi ugotovljene nepravilnosti odpravili in da se upoštevajo napredovanja nekaterih javnih uslužbencev, so v Vrtcu Ptuj pripravili nov predlog cen in ga v začetku prejšnjega meseca posredovali ustanoviteljici. Ptujska občina ga je preučila, podala pripombe, dopolnjen predlog pa je očitno konsenz obojnih. Čeprav ni jasno, o čem so se pogajali, je dejstvo, da je večina svetnikov, ki so se na junijski seji seznanili z omenjenim poročilom, predlagala, da se cene korigirajo (večkrat je bilo izpostavljeno: znižajo) že junija. A so takrat sklenili, da to storijo šele na septembrski seji, ki bo naslednji teden. V vmesnem času so seveda starši upali, da bo posledica revizije, ki je jasno povedala, da cena v ptujskem vrtcu ni poštena, znižanje cen. Prav zato smo večkrat tako od ptujske občine kot vodstva Vrtca v zadnjem mesecu skušali dobiti predlog cen. A zmeraj neuspešno. V začetku tega meseca so iz MO Ptuj odgovorili le, da je predlog cene programov usklajen in da je v pripravi gradivo za mestni svet: „ Cene programov bodo točka na seji sveta Mestne občine Ptuj v septembru. Predlog cen vam bo na razpolago, ko bo objavljeno gradivo za sejo.“ In z objavo gradiva je postalo jasno: predlog ne predvideva pričakovanih nižjih, temveč še višje cene.

Pravičnejše zaračunavanje – po starosti, ne glede na to, v kateri skupini je otrok

Višje plače, višje cene?!

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300