Ptuj: Stoletnega divjega kostanja ni več
Štajerski Tednik
Tipografija

Med zbiranjem podpisov proti poseku sedmih dreves na ptujski mestni tržnici so motorne žage znova zabrnele. Javne službe Ptuj so po naročilu Mestne občine Ptuj podrle divji kostanj na Novem trgu, ob kipu generala Maistra.

Na ptujski občini so pojasnili, da je bilo drevo suho in nevarno za mimoidoče: »Od Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) smo prejeli kulturnovarstveno soglasje za odstranitev drevesa.« Poudarili so, da se je prejšnji teden zgodila nesreča, »pri kateri na srečo nihče ni utrpel poškodbe«. V neposredni bližini drevesa so bili občani, med njimi tudi otroci, nenadoma pa se je »odlomila večja veja drevesa ter padla na mimoidoče«. Sklenili so, da so bili dela primorani izvesti »zaradi varnosti občanov in turistov, saj gre za predel mesta, ki je vsakodnevno poln obiskovalcev«.

Odgovornost za dejstvo, da je bilo drevo (enako kot večina ostalih v mestu) v tako slabem stanju, na občini vztrajno zavračajo. Konservatorski svetovalec mariborske območne enote ZVKDS Miran Krivec je znova pojasnil, da je k slabemu stanju kostanja pripomoglo več dejavnikov:

 

Kostanj posebne sorte

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300