Ptuj: Eci, peci, pec: grobovi in nagrobniki naj bi ostali
Štajerski Tednik
Tipografija

Mestna občina (MO) Ptuj bo v tem tednu začela obnovo starega pokopališča na Volkmerjevi cesti. Pokopališče je bilo minulih 40 let prepuščeno zobu časa. Nekateri nagrobniki so oskrunjeni, poškodovani, polomljeni, prevrnjeni. Tudi za vegetacijo na pokopališču ni nihče prav poskrbel. Rastlinje prerašča in zarašča pokopališki zid in tudi grobove. Pokopališče naj bi po obnovi zaživelo kot spominski park.

Naložbo bodo financirali s sredstvi proračunov MO Ptuj, Republike Slovenije in Evropske unije. MO Ptuj za projekt ni pridobivala gradbenega dovoljenja, saj se bodo dela izvajala kot vzdrževanje. Izvajalec restavratorsko-konzervatorskih del bo podjetje Gnom iz Ljubljane, gradbena dela bo opravilo podjetje Makro 5 gradnje iz Kopra. Vrednost pogodbe za restavratorsko-konzervatorska dela znaša 179.000 evrov, za gradbena pa 890.000 evrov.

Zadnji pokopi na pokopališču so bili leta 1978, območje od takrat več nima statusa aktivnega pokopališča. To pomeni, da svojci tam pokopanih (skrbniki grobov) niso dolžni plačevati grobnin. Ker občina kot lastnica območja grobnin ne zaračunava, tudi nima točnih evidenc, kdo so svojci pokojnih in kje prebivajo. Glede na to, da je pokopališče multikulturno, jih najverjetneje veliko živi v tujini. Zanimalo nas je, na kakšen način je občina vzpostavila komunikacijo z njimi. »Komunikacija s skrbniki poteka že pet let, in sicer z odzivi posameznikov na objave občine preko medijev, nekateri se osebno oglasijo ali pokličejo pristojni oddelek.

Danes tako, jutri drugače …

Mastenova: Ne moremo kar tako narediti črte in brisati

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300