Bomo na Ptuju dobili štiri nova krožišča?
Štajerski Tednik
Tipografija

Ne le, da je zapora dravskega mostu številne prisilila k iskanju alternativnih poti, aktivneje smo (tudi laiki) začeli razmišljati še o potrebnih prometnih izboljšavah na Ptuju. Med drugim se ponujajo nekatere rešitve preurejanja križišč v krožišča. Do junija naj bi (končno) uredili krožišči na Bregu, na Mariborski cesti, preučujeta pa se še dve možnosti, s katerima se skuša izboljšati pretočnost prometa.

Kako povečati pretočnost prometa v mestu, je zadnje mesece vprašanje za milijon evrov. Dravski most, ki je za promet zaprt od 3. julija lani, naj bi bil dokončan in v uporabo ponovno predan najpozneje do septembra letos. V teh 13 mesecih pa se vsak voznik skuša najbolje znajti po svoje. Skritih variant, kako priti z ene strani reke Drave na drugo, dejansko ni več. Tudi tiste prej nikoli ali zelo redko uporabljane poti, ki vodijo do Puhovega mostu (denimo ob nasipu tik ob tovarni Kager in ob Žnidaričevem nabrežju), so postale zelo prometne. Ljudje so se pripravljeni voziti tudi čez blato, da bi le prišli do cilja nekaj minut prej kot sicer.

Je pa to dejstvo vplivalo tudi na drugačno dojemanje prometa. V zadnjih mesecih so se pojavile številne predlagane rešitve, kako izboljšati pretočnost v mestu, predvsem na vpadnicah. Tri zajemajo preureditev križišč v krožišča.

Zagrebška in Mariborska cesta: kmalu krožišča in pločnik?

Po večletnih prizadevanjih naj bi letos vendarle sočasno uredili krožišči na Mariborski in Zagrebški cesti na Ptuju. Prvotni rok za ureditev, ki ga je postavila Direkcija RS za infrastrukturo, je bil 1. maj 2017. A še preden so pognali stroje, so se stvari zaradi dotrajane komunalne infrastrukture na Zagrebški cesti zakomplicirale. Komunalno podjetje Ptuj je fekalno kanalizacijo uredilo, ta nepričakovana dela pa so bila razlog, da je bila na Direkcijo podana vloga za podaljšanje roka. To so investitorji odobrili, zagotovili sredstva in izbrali izvajalca, Cestno podjetje Ptuj. To ima za izgradnjo obeh krožišč čas do konca junija 2018.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300