Ptuj: Ni pločnikov, kolesarskih stez, prehodov za pešce, varnih avtobusnih postajališč …
Štajerski Tednik
Tipografija

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu mestne občine (SPVCP MO) Ptuj je nezadovoljen s stanjem prometne infrastrukture na območju občine. Lokalna skupnost je lani uspela odpraviti tri tako imenovane črne točke, medtem ko jih na seznamu ostaja nerešenih še 17.

Trije infrastrukturni projekti, ki so bili izvedeni za izboljšanje prometne varnosti, so obnova regionalne ceste skozi Podvince, ureditev dela pločnika in označba prehoda za pešce v Grajeni ter pločnik, avtobusno postajališče in prehod za pešce pri novem rogozniškem pokopališču. Na podlagi podatkov o prometni varnosti za obdobje petih let je SPVCP sestavil seznam 17 črnih točk na območju občine . Gre predvsem za neurejene prehode za pešce, pomanjkanje pločnikov, kolesarskih stez in avtobusnih postajališč. Tudi podžupan MO Ptuj Marjan Kolarič je na nedavni seji SPVCP izpostavil, da so številne ceste na Ptujskem nevarne in da bi lokalna skupnost morala več denarja nameniti za varnost v cestnem prometu. “Zame je prometna varnost na prvem mestu, pred zdravstvom in šolstvom. Žal sami teh težav ne moremo rešiti, škarje in platno pri delitvi denarja ima politika,“ je poudaril podžupan.

Predsednika sveta Franca Kozela ob že tako podhranjeni in neprimerni cestni infrastrukturi skrbi, kako bo z zagotavljanjem prometne varnosti, če se ne bo gradila južna obvoznica: „ Država ima sedaj v načrtu rekonstrukcijo regionalne ceste od Budine skozi Spuhljo. Lani od začetka leta do sredine oktobra je mejni prehod Središče ob Dravi prečkalo 106.000 tovornih vozil in mejni prehod Zavrč 180.500. Ves ta promet je šel skozi Spuhljo, Budino in Ptuj. To je na dan v povprečju 780 tovornjakov. Puhov most tega prometa ne bo zdržal. Napeti moramo vse sile in v odnosu do države zahtevati, da se zgradi južna obvoznica. Puhov most ni bil zgrajen za takšne prometne obremenitve. Most bi moral biti štiripasovnica. Jaz ga poimenujem bob steza.“

Lani 442 prometnih nesreč in ena smrtna žrtev

Vsa šolska avtobusna postajališča niso niti označena

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300