Že z napovedjo stavke si je SVIZ vsa leta vedno kaj izpogajal
Štajerski Tednik
Tipografija

Najštevilčnejši sindikat v državi, Sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ), je eden tistih, ki ob neuspelih pogajanjih z vlado zelo pogosto grozi s stavko. Kar nekajkrat so svoje dosegli s samo napovedjo, a tokrat ni tako; februarja letos so jo izpeljali, ker njihove zahteve niso bile uslišane, pa jo bodo ponovili jutri. Ni izključeno niti zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Zanimivo, vse od leta 1996 SVIZ vlado opozarja na enak problem: obstoj nesprejemljivih razmerij plač med izobrazbeno primerljivimi poklici, torej zdravniki, sodniki ...

Strokovni delavci v vrtcih in šolah, ki izvajajo javnoveljavne programe vzgoje in izobraževanja, so vzgojitelji, pomočniki vzgojiteljev, učitelji, svetovalni delavci, knjižničarji in drugi strokovni delavci. V šolskem letu 2015/2016 je bilo v slovenskih vrtcih 11.797 zaposlenih; zanimivo, od tega le 292 moških. V skupni številki zaposlenih je zajeto 5.174 vzgojiteljev, 5.727 pomočnikov vzgojiteljev, 417 vodstvenih delavcev, preostalo so svetovalni in drugi strokovni delavci. (SURS)

V šolskem letu 2014/2015 je bilo v osnovnih šolah 17.819 zaposlenih, v srednjih 6.994, na višjih strokovnih šolah 1.661 zaposlenih, na visokošolskih zavodih pa 8.588.

V teh številkah so zajeti le strokovni delavci, ne pa tudi administrativno-tehnično osebje.

Val napovedi in stavk že od leta 1991: vedno je šlo za višje plače in dodaten denar ...

Čeprav so v SVIZ večkrat ponovili, da stavka ni cilj, temveč sredstvo za dosego tega, se je v zadnjih letih izkazalo, da je to očitno uspešno sredstvo.

27. maja 1991 je SVIZ zahteval spremembo sistema financiranja srednjih šol in dijaških domov. Plače zaposlenih v teh institucijah naj ne bi dosegale dogovorjene ravni in sledile gibanju plač. Bojda več šol marca 1991 ni bilo sposobnih izplačati osebnih dohodkov zaposlenim. Zato se je začelo izrekanje o stavki in oblikovanje zahtev. Zahtevali so uskladitev ravni osebnih dohodkov zaposlenih z gibanji v gospodarstvu in upravi, pa tudi razreševanje vprašanj delovnih presežkov v sodelovanju s sindikati.

Devetdeseta so bila leta stavk ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 13.12.2018 09:34

    Zastoj je na štajerski avtocesti med priključkoma Celje - vzhod in Dramlje proti Mariboru, 2 km.Zaradi okvare tovornega vozila je[…]

radioptuj300