Slovenski zapori: Za delavca ena, za zapornika štiri minimalne »plače«
Štajerski Tednik
Tipografija

Strošek oskrbovanega dne je v slovenskih zaporih lani znašal 80 evrov. Posamezni zapornik je državo tako mesečno stal do 2.480 evrov ali 3,89 trenutnih neto minimalnih plač. Za vse zapornike v celem lanskem letu je bilo treba odšteti skoraj 40 milijonov evrov.

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so strošek oskrbovanega dne izračunali tako, da so višino vseh proračunskih sredstev URSIKS delili s številom dni v letu in povprečnim številom zaprtih oseb: »Dejansko to ne pomeni, da nas toliko dnevno stane konkretna zaprta oseba, ampak je to dnevni strošek zaporskega sistema, preračunan na zaprto osebo. V oskrbni dan so vključeni vsi stroški zaporskega sistema – od plač zaposlenih, investicij, materialnih stroškov, izobraževanja, zdravstvenega varstva itn.« Povedali so še, da med vsemi stroški daleč največji delež predstavljajo plače zaposlenih.

Dosmrtne zaporne kazni pri nas še niso izrekli

Zaradi prostorske stiske zaporniki več časa preživijo izven svojih bivalnih prostorov …

S sto milijoni naj bi težave rešili

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 13.12.2018 09:03

    Zaradi okvar tovornih vozil je promet oviran na štajerski avtocesti pred Žalcem proti Ljubljani ter na primorski avtocesti na razcepu[…]

radioptuj300